…На једном од најлепших брегова који се издиже изнад северо-источног дела Београда и по својој висини истиче над осталима – Великом Врачару, сместила се питома Звездара са својим Спортско-рекреативним центром „Олимп“.

Зна се да се на овом месту још некад давно изнад старог чувеног Цариградског друма који је вијугао обронцима и падинама звездарских брежуљака, налазило насеље за уживање са китњастим летњиковцима и дворцима београдских богаташа, и да су се ту кроз живописне и мирисне шедрване уз жубор воде и пој славуја пробијали бројни поточићи.

И данас подручје београдске општине Звездара, захваљујући свом идеалном географском положају на северо-истоку града, близини велике реке, огромном пространству шума и повољној ружи ветрова, има све природне услове да понесе епитет „најздравија еколошка зона“ града, што између осталог потврђују и резултати мерења чистоће ваздуха на локацији око „Олимпа“, за који стручњаци имају обичај да кажу да је попут оног планинског на Златибору …

… Зато, не оклевајте, попните се на „Олимп“ и сами се уверите да је то заиста тако!  Познато је да је излежавање један од наших највећих непријатеља и да кретањем можемо заменити многе лекове, али сви лекови заједно не могу заменити кретање. Препоручује се свакодневно пешачење, најбоље у природи, у зеленилу, што даље од градске вреве. Поред тога, вишеструко су корисни вожња бицикла, пливање, лаке гимнастичке вежбе, спорт и рекреација, што ће нам помоћи да стално одржавамо нашу целокупну снагу мишића и костију, подстичемо циркулацију крвотока, размену корисних храњивих материја и подизање имунитета, да се ослободимо стреса и агресивних нагона, и да се у току дана добро осећамо …

др Радмила Кандић

 

Спортски центар „Олимп Звездара“ налази се на једној од највиших тачака Београда, у непосредној близини звездарске шуме, у окружењу зеленила и чистог ваздуха. Простире се на површини од око 50.000 м², која се састоји од отворених и затворених спортских терена, комплекса базена, амфитеатра, управне зграде са пратећим објектима, зелених и других површина.

Током протеклих неколико година, од када је Општина Звездара постала оснивач ЈП СЦ „Олимп Звездара“, уложена су знатна средства за очување и уређење овог спортског комплекса. Данас је СЦ „Олимп“ један од најуређенијих центара са квалитетним садржајима за рекреативно бављење спортом.