…Na jednom od najlepših bregova koji se izdiže iznad severo-istočnog dela Beograda i po svojoj visini ističe nad ostalima – Velikom Vračaru, smestila se pitoma Zvezdara sa svojim Sportsko-rekreativnim centrom „Olimp“.

Zna se da se na ovom mestu još nekad davno iznad starog čuvenog Carigradskog druma koji je vijugao obroncima i padinama zvezdarskih brežuljaka, nalazilo naselje za uživanje sa kitnjastim letnjikovcima i dvorcima beogradskih bogataša, i da su se tu kroz živopisne i mirisne šedrvane uz žubor vode i poj slavuja probijali brojni potočići.

I danas područje beogradske opštine Zvezdara, zahvaljujući svom idealnom geografskom položaju na severo-istoku grada, blizini velike reke, ogromnom prostranstvu šuma i povoljnoj ruži vetrova, ima sve prirodne uslove da ponese epitet „najzdravija ekološka zona“ grada, što između ostalog potvrđuju i rezultati merenja čistoće vazduha na lokaciji oko „Olimpa“, za koji stručnjaci imaju običaj da kažu da je poput onog planinskog na Zlatiboru …

… Zato, ne oklevajte, popnite se na „Olimp“ i sami se uverite da je to zaista tako!  Poznato je da je izležavanje jedan od naših najvećih neprijatelja i da kretanjem možemo zameniti mnoge lekove, ali svi lekovi zajedno ne mogu zameniti kretanje. Preporučuje se svakodnevno pešačenje, najbolje u prirodi, u zelenilu, što dalje od gradske vreve. Pored toga, višestruko su korisni vožnja bicikla, plivanje, lake gimnastičke vežbe, sport i rekreacija, što će nam pomoći da stalno održavamo našu celokupnu snagu mišića i kostiju, podstičemo cirkulaciju krvotoka, razmenu korisnih hranjivih materija i podizanje imuniteta, da se oslobodimo stresa i agresivnih nagona, i da se u toku dana dobro osećamo …

dr Radmila Kandić

 

Sportski centar „Olimp Zvezdara“ nalazi se na jednoj od najviših tačaka Beograda, u neposrednoj blizini zvezdarske šume, u okruženju zelenila i čistog vazduha. Prostire se na površini od oko 50.000 m², koja se sastoji od otvorenih i zatvorenih sportskih terena, kompleksa bazena, amfiteatra, upravne zgrade sa pratećim objektima, zelenih i drugih površina.

Tokom proteklih nekoliko godina, od kada je Opština Zvezdara postala osnivač JP SC „Olimp Zvezdara“, uložena su znatna sredstva za očuvanje i uređenje ovog sportskog kompleksa. Danas je SC „Olimp“ jedan od najuređenijih centara sa kvalitetnim sadržajima za rekreativno bavljenje sportom.