Прва идеја о изградњи званичног и правог спортског центра рођена је још педесетих година.Изградња је трајала нешто више од две године. Спортски центар свечано је отворен на Дан армије 22.12.1970.год. отворио га је тадашњи председник звездарске општине Ђорђе Стојадиновић, човек који је по општем мишљењу урадио највише за звездарски спорт. Свечаном отварању је присуствовао и тадашњи градоначелник Београда Бранко Пешић опет човек који је најзаслужнији за изградњу спортских објеката у граду.

Након свечаног отварања, како се то често дешавало, Спортски центар није одмах отворен за посетиоце него нешто касније, тачније 15.02.1971.год. Рад је кренуо релативно скромно јер је то ипак био први такав Центар у граду. Колектив је у старту бројао 12 чланова и тадашњи директор је био Милан Зечевић-Зека.

Oд самог почетка рада Спортски центар „Звездара“ за једну од најважнијих карика у ланцу представља сарадњу са звездарском привредом. Из те сарадње проистекле су и радничко-спортске игре које су се успешно одржавале 25.година све до 1986.год.

Такође морамо споменути традиционалне спортске сусрете са Чепел (Мјелец) из Будимпеште који су се успешно одржавали од 1970-1986.

У јесен 1985.год. оснива се рекреативни тениски клуб „Олимп“ који је исте године организовао турнир на отвореном са преко 250 учесника у три категорије.Кроз данашње ЈАВНО ПРЕДУЗЕЋЕ ЗА ФИЗИЧКУ КУЛТУРУ СПОРТСКИ ЦЕНТАР ЗВЕЗДАРА годишње прође око700.000 корисника.