Prva ideja o izgradnji zvaničnog i pravog sportskog centra rođena je još pedesetih godina.Izgradnja je trajala nešto više od dve godine. Sportski centar svečano je otvoren na Dan armije 22.12.1970.god. otvorio ga je tadašnji predsednik zvezdarske opštine Đorđe Stojadinović, čovek koji je po opštem mišljenju uradio najviše za zvezdarski sport. Svečanom otvaranju je prisustvovao i tadašnji gradonačelnik Beograda Branko Pešić opet čovek koji je najzaslužniji za izgradnju sportskih objekata u gradu.

Nakon svečanog otvaranja, kako se to često dešavalo, Sportski centar nije odmah otvoren za posetioce nego nešto kasnije, tačnije 15.02.1971.god. Rad je krenuo relativno skromno jer je to ipak bio prvi takav Centar u gradu. Kolektiv je u startu brojao 12 članova i tadašnji direktor je bio Milan Zečević-Zeka.

Od samog početka rada Sportski centar „Zvezdara“ za jednu od najvažnijih karika u lancu predstavlja saradnju sa zvezdarskom privredom. Iz te saradnje proistekle su i radničko-sportske igre koje su se uspešno održavale 25.godina sve do 1986.god.

Takođe moramo spomenuti tradicionalne sportske susrete sa Čepel (Mjelec) iz Budimpešte koji su se uspešno održavali od 1970-1986.

U jesen 1985.god. osniva se rekreativni teniski klub „Olimp“ koji je iste godine organizovao turnir na otvorenom sa preko 250 učesnika u tri kategorije.Kroz današnje JAVNO PREDUZEĆE ZA FIZIČKU KULTURU SPORTSKI CENTAR ZVEZDARA godišnje prođe oko700.000 korisnika.