Бесплатни прегледи поводом обележавња Дана срца

У сарадњи са здравственим институцијама са своје територије, Градска општина Звездара и ове године обележиће Светски дан срца манифестацијом која ће бити одржана у недељу, 02.10.2016. од 9 до 12 сати у сали СЦ „Олимп Звездара“, Вјекослава Ковача 11.

Манифестацију ће отворити председник ГО Звездара Милош Игњатовић, а координатор свих активности је Лазо Шеган, члан Већа ГО Звездара.

Поруком “Волите своје срцеУпознајте се са својим ризиком“ ГО Звездара придружује се обележавању Светског дана срца, који ове године апелује на људе да се упознају са својим ризиком за настанак болести срца и крвних судова.

Позивамо грађане да дођу на СЦ „Олимп“ у недељу у 9 сати и бесплатно провере своје здравље, обаве ЕКГ преглед срца, мерење притиска и шећера у крви,  БМИ (body mass index), и добију многе корисне савете за здраво срце од нутриционисте, за одвикавање од пушења, савет лекара специјалиста.

Као и претходних година здравствене прегледе пружаће:

КБЦ Звездара, Дом здравља Звездара, Градски завод за плућне болести и туберкулозу Београд, Дом здравља Medigroup, Зуботехничка школа, Медицинска школа и Фармацеутско-физиотерапеутска школа, а учествују и Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић-Батут”, Институт за трансфузију крви Србије, Црвени крст Звездаре, Канцеларија за ОСИ, Друштво за спорт и рекреацију ОСИ Звездаре, ССРОСИ Београда, Комисија за родну равноправност….

Подаци и фактори ризика

…………………………………………………………………………………………………………………………

Према подацима које објављује Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут“  болести срца и крвих судова су светски убица број један. Сваке године, оне су одговорне за 17,3 милиона прераних смрти, а 2030. године број умрлих порашће на 23 милиона. Али многе кардиоваскуларне болести се могу спречити елиминацијом фактора ризика као што су употреба дувана, неправилна исхрана и недостатак физичке активности.

Од болести срца и крвних судова током 2014. године у Србији је умрло 53.993 особа. Са учешћем од 53,3% у свим узроцима смрти, болести срца и крвних судова су водећи узрок умирања у Србији. Исхемијске болести срца и цереброваскуларне болести су водећи узроци смртности у овој групи обољења. Као најтежи облик исхемијских болести срца, акутни коронарни синдром водећи је јавноздравствени проблем у развијеним земљама света, а последњих неколико деценија и у земљама у развоју. У акутни коронарни синдром спадају акутни инфаркт миокарда, нестабилна ангина пекторис и изненадна срчана смрт. Акутни коронарни синдром чинио је 54% свих смртних исхода од исхемијских болести срца током 2014. години у Србији. Инфаркт миокарда дијагностикован је код 98,7%, а нестабилна ангина пекторис код 1,3% оболелих. Према подацима популационог регистра за акутни коронарни синдром, у Србији је у 2014. години ова дијагноза евидентирана код 20.774 случајева. Инциденција акутног коронарног синдрома износила је 291.3/100.000 становника. У Србији је 2014. године од акутног коронарног синдрома умрло 5.383 особа. Стопа смртности износила је 75,5/100.000 становника.

Најзначајнији фактори ризика за појаву болести срца и крвних судова су:

Пушење – изазива једну петину свих кардиоваскуларних болести. Пушачи имају двоструко до троструко виши ризик за појаву срчаног и можданог удара, у поређењу са непушачима. Ризик је већи уколико је особа почела да пуши пре 16. године живота. Ризик расте са годинама и виши је код жена него код мушкараца. Пушење, уз истовремену употребу оралних контрацептивна средства, повећава ризик за појаву инфаркта за 20 пута.

Неправилна исхрана – фактор је ризика сама по себи, али је повезана и са другим факторима ризика који су одговорни за појаву болести срца и крвних судова, а у које спадају: гојазност, шећерна болест, повишене масноће у крви, повишен крвни притисак. Сматра се да је недовољан унос воћа и поврћа одговоран за настанак 20% свих болести срца и крвних судова. Прекомерна телесна тежина и гојазност у дечијем узрасту повећавају ризик за настанак срчаног и можданог удара пре 65. године живота за 3 до 5 пута.

Недовољна физичка активност – значајно доприноси старењу крвних судова. Одговорна је за појаву скоро сваког четвртог случаја срчаног удара. Представља и фактор ризика за настанак гојазности, шећерне болести и повећаног крвног притиска. Свакодневна получасовна шетња брзим ходом смањује ризик од срчаног удара за 18%, а од можданог удара за 11%.

Срчани и мождани удар се могу спречити, јер су проузроковани превентабилним факторима ризика. Готово 80% превремене смртности и више од 50% оболевања од срчаног и можданог удара може да се спречи правилном исхраном, редовном физичком активношћу и престанком пушења.

About the Author

By admin-scolimp / Administrator, bbp_keymaster on сеп 30, 2016