Besplatni pregledi povodom obeležavnja Dana srca

U saradnji sa zdravstvenim institucijama sa svoje teritorije, Gradska opština Zvezdara i ove godine obeležiće Svetski dan srca manifestacijom koja će biti održana u nedelju, 02.10.2016. od 9 do 12 sati u sali SC „Olimp Zvezdara“, Vjekoslava Kovača 11.

Manifestaciju će otvoriti predsednik GO Zvezdara Miloš Ignjatović, a koordinator svih aktivnosti je Lazo Šegan, član Veća GO Zvezdara.

Porukom “Volite svoje srceUpoznajte se sa svojim rizikom“ GO Zvezdara pridružuje se obeležavanju Svetskog dana srca, koji ove godine apeluje na ljude da se upoznaju sa svojim rizikom za nastanak bolesti srca i krvnih sudova.

Pozivamo građane da dođu na SC „Olimp“ u nedelju u 9 sati i besplatno provere svoje zdravlje, obave EKG pregled srca, merenje pritiska i šećera u krvi,  BMI (body mass index), i dobiju mnoge korisne savete za zdravo srce od nutricioniste, za odvikavanje od pušenja, savet lekara specijalista.

Kao i prethodnih godina zdravstvene preglede pružaće:

KBC Zvezdara, Dom zdravlja Zvezdara, Gradski zavod za plućne bolesti i tuberkulozu Beograd, Dom zdravlja Medigroup, Zubotehnička škola, Medicinska škola i Farmaceutsko-fizioterapeutska škola, a učestvuju i Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović-Batut”, Institut za transfuziju krvi Srbije, Crveni krst Zvezdare, Kancelarija za OSI, Društvo za sport i rekreaciju OSI Zvezdare, SSROSI Beograda, Komisija za rodnu ravnopravnost….

Podaci i faktori rizika

…………………………………………………………………………………………………………………………

Prema podacima koje objavljuje Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut“  bolesti srca i krvih sudova su svetski ubica broj jedan. Svake godine, one su odgovorne za 17,3 miliona preranih smrti, a 2030. godine broj umrlih porašće na 23 miliona. Ali mnoge kardiovaskularne bolesti se mogu sprečiti eliminacijom faktora rizika kao što su upotreba duvana, nepravilna ishrana i nedostatak fizičke aktivnosti.

Od bolesti srca i krvnih sudova tokom 2014. godine u Srbiji je umrlo 53.993 osoba. Sa učešćem od 53,3% u svim uzrocima smrti, bolesti srca i krvnih sudova su vodeći uzrok umiranja u Srbiji. Ishemijske bolesti srca i cerebrovaskularne bolesti su vodeći uzroci smrtnosti u ovoj grupi oboljenja. Kao najteži oblik ishemijskih bolesti srca, akutni koronarni sindrom vodeći je javnozdravstveni problem u razvijenim zemljama sveta, a poslednjih nekoliko decenija i u zemljama u razvoju. U akutni koronarni sindrom spadaju akutni infarkt miokarda, nestabilna angina pektoris i iznenadna srčana smrt. Akutni koronarni sindrom činio je 54% svih smrtnih ishoda od ishemijskih bolesti srca tokom 2014. godini u Srbiji. Infarkt miokarda dijagnostikovan je kod 98,7%, a nestabilna angina pektoris kod 1,3% obolelih. Prema podacima populacionog registra za akutni koronarni sindrom, u Srbiji je u 2014. godini ova dijagnoza evidentirana kod 20.774 slučajeva. Incidencija akutnog koronarnog sindroma iznosila je 291.3/100.000 stanovnika. U Srbiji je 2014. godine od akutnog koronarnog sindroma umrlo 5.383 osoba. Stopa smrtnosti iznosila je 75,5/100.000 stanovnika.

Najznačajniji faktori rizika za pojavu bolesti srca i krvnih sudova su:

Pušenje – izaziva jednu petinu svih kardiovaskularnih bolesti. Pušači imaju dvostruko do trostruko viši rizik za pojavu srčanog i moždanog udara, u poređenju sa nepušačima. Rizik je veći ukoliko je osoba počela da puši pre 16. godine života. Rizik raste sa godinama i viši je kod žena nego kod muškaraca. Pušenje, uz istovremenu upotrebu oralnih kontraceptivna sredstva, povećava rizik za pojavu infarkta za 20 puta.

Nepravilna ishrana – faktor je rizika sama po sebi, ali je povezana i sa drugim faktorima rizika koji su odgovorni za pojavu bolesti srca i krvnih sudova, a u koje spadaju: gojaznost, šećerna bolest, povišene masnoće u krvi, povišen krvni pritisak. Smatra se da je nedovoljan unos voća i povrća odgovoran za nastanak 20% svih bolesti srca i krvnih sudova. Prekomerna telesna težina i gojaznost u dečijem uzrastu povećavaju rizik za nastanak srčanog i moždanog udara pre 65. godine života za 3 do 5 puta.

Nedovoljna fizička aktivnost – značajno doprinosi starenju krvnih sudova. Odgovorna je za pojavu skoro svakog četvrtog slučaja srčanog udara. Predstavlja i faktor rizika za nastanak gojaznosti, šećerne bolesti i povećanog krvnog pritiska. Svakodnevna polučasovna šetnja brzim hodom smanjuje rizik od srčanog udara za 18%, a od moždanog udara za 11%.

Srčani i moždani udar se mogu sprečiti, jer su prouzrokovani preventabilnim faktorima rizika. Gotovo 80% prevremene smrtnosti i više od 50% obolevanja od srčanog i moždanog udara može da se spreči pravilnom ishranom, redovnom fizičkom aktivnošću i prestankom pušenja.

About the Author

By admin-scolimp / Administrator, bbp_keymaster on sep 30, 2016